Megoldatlan

Park kihasználása

Anonim Járókelő

Tisztelt Járókelő.hu!

Szeretném felhívni a figyelmet a következőre:

XI. kerület, Info Park, Magyar Tudósok Körútja melletti Egyetemisták Parkja zöld területén vettük észre a hirtelen elindult munkálatokat.

Erről a Főkert oldalán találtunk részletes leírást, amelyet alább idézek.

A legnagyobb probléma a jelenlegi helyzettel, hogy mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül feltúrták a zöld részt, 'betonkazettákkal', DJ pultot telepítenek, USB kimeneteleket, gyúros parkot (sport eszközöket) stb.

A legnagyobb igény az itt élők és erre járók számára a madarak jelenléte, a fák hűs árnya főleg nyáron, a zöld felület.

Ezt módszeresen rombolják az itt drónozók (az élővilág szíves örömére), majd az itteni feltúrásnak és fakivágásnak köszönhetően az árnyas rész csökkent, a zöld is.

Minek ide DJ pult és hangzavar? Egész évben a belső campus részen party-k zajlanak, rengeteg szeméttel és utána kamionok és használat után tönkre tett zöld felülettel. A belső campus részen éveken át a külföldi nyári fesztiválozók parkolták lakó kocsijaikat, gyönyörűen tönkre téve a zöld részt. Ezt végre felszámolták. (Barba Negra egy sarokkal lejjebb)

Az indoklásban természetesen a fakivágást az életveszélyes fákkal magyarázták, és azzal, hogy sokan a zöld felületen áthágnak a téren és kitapossák azt.

Az természetesen egyáltalán nem gond, hogy az ingyen parkoló autók a park szélén a zöldet tapossák szét.

Érthetetlen, hogy miért kell minden zöld felületet leigázni, lebetonozni, az itt lévő állatok nyugalmát megzavarni és a maradék viszonylagos zajmentességet is felszámolni.

Mindek ide DJ pult? Az erre járó kutyákat sétáltatók, a tőszomszédságban lévő templom és hívői sem kérnek minden bizonnyal ebből a zűrzavarból.

Az egyetemisták maximálisan minden sportolási lehetőséggel élhetnek a környéken, teqball pálya van a belső campus részen kb 200 méterre. Éve óta ide járunk, egyszer nem láttunk egy egyetemistát sem rajta játszani. Van uszoda, teniszpálya és focipálya egy sarokkal lejjebb, a Goldmann György téren van karnyújtásnyira gyúrós park és deszkapálya. Futópálya, bicikli út bőven, Kopaszi-gát és végül a Feneketlen-tó parkja is itt van a közelben.

Kérem, vizsgálják ki az ügyet, mert ez nem az emberek igényét szolgálja.

Munkájukat hálásan köszönöm.
Anonym járókelő

Íme az infó FŐKERT oldaláról:

A tervezési területet északi és déli részre bontottuk, és ez alapján két ütemre bontottuk a területet. A déli rész lett az I. ütem, az északi rész a II. ütem. Az I. ütem része a park belseje a Magyar Tudósok körútja sétánytól a Memento emlékmű környezetéig. A II. ütem az Irínyi József utca felőli térrész – a Magyar Tudósok körútja felé vezető sétány egy részét is beleértve – egészen a meglévő Mag és Anyák szobra környezetéig. Illetve a II. ütemhez tartozik a park ÉNy-i, É-i oldalán nyitásra tervezett új sétány is, a park belsejében tervezett fogadtótér csatlakozásig. Az Egyetemisták parkjának DK-i része és a meglévő parkoló környezete nem a tervezési terület része.
Cél volt az Irínyi József utca felőli közlekedési csomópont és kerékpárút rendezése, fogadótér kialakítása, a parkban a fák közé új sportfunkciók, innovatív eszközök telepítése.
Az intenzív igénybevételnek kitett térrészeken a meglévő burkolt felület megújításra kerül, mivel a gyalogosok egy része jelenleg a zöldfelületen át (kitaposással) közelítik meg a parkot körülvevő vagy abban megtalálható különböző helyszíneket.. A park jelenleg nem rendelkezik sok funkcióval, cél ezt jobban kihasználni.
A zöldfelület faállománya jelentős. Sok köztük az idős példány és nagyon fajgazdag a kiültetés. Az északi területen a szobrok körül szépen beállt gyepes terület található cserjetelepítésekkel, fagyalsövénnyel.
A déli részen a fák alatt az aljnövényzet gyepes. Összességében a meglévő cserjeállomány nem jelentős és nem is igazán értékes.
A területre 2019. első felében részletes fafelmérés készült, mely alapján megállapítható, hogy a faállomány leromlott állapotú volt, így kiírásra kerültek a szükséges faápolási és egészségügyi fakivágási intézkedések. A cserje állomány nem jelentős, az elvadult, erősen elöregedett állomány lecserélésre kerül.
A tervezési területen a reprezentatív részekre növényágyások kerülnek kiültetésre. A kora tavaszi virágképre is gondolva a kiemelt növénykazettákat és a Memento előtti növényágyásokba tavaszi hagymás növények is kerülnek. A biodiverz virágágyak a hazai ökológiai viszonyokat jól toleráló díszfüvekkel és évelőkkel kialakítottak.

Látványterv:

SPORTTÉR:
Street workout pálya 1MOVE Street Workout – FULL Set kombinációból áll, mászókötél nélkül. A beépítésre kerülő eszközök a következőkkel rendelkeznek: két pár gyűrű állvány, ferde pad, függőleges és vízszintes létra, 3 részes alacsony nyújtó, párhuzamos korlát alacsony és normál, ferde korlát, bokszzsák, 4 részes nyújtó torony, 2 részes magas nyújtó, 3 részes nyújtótorony és információs tábla az eszközök használatáról.
A multifunkcionális sportpálya kerítéssel és öntött gumi sportburkolattal épül. A sportpálya alkalmas foci és kosárlabda játékra egyaránt. A pályán 2 db kispályás 3×2 m belméretű grundkapu kosárpalánk szett található.
A tervezett labdafogó kerítés 4 méter magas tüzihorganyzott és szinterezett zajcsillapító rendszerű, 400 x 250 cm-es panelméretben, gumi hangelnyelő gyűrűkkel.
A street workout eszköz és pingpong asztalok mellé számzáras szekrény / pad kerül. A sportpályához közel egy automatikus működési köztéri illemhelyet helyezünk ki.
MULTIFUNKCIONÁLIS TÉR:
Az Irínyi József utca felől széles térkő burkolatú sétányok kiépítésével rendezzük a jelenlegi áttaposásokat a zöldfelületen, kielégítve a különböző közlekedési irányokból érkező gyalogosok igényeit. A burkolt felületet 5db tervezett növénykazettával oldjuk fel és utcabútorokkkal színesítjük. A tervezési területen dél felé haladva, a meglévő szobrok – Anyák szobra és a Mag szobor – környezetébe egy új pihenőtér alakul ki, ahova ülőbútorokat, hulladékgyűjtőket helyezünk el.
A park belseje többféle funkcióval gazdagodik. Helyet kap egy öntött gumiburkolatú multifunkcionális sportpálya, teqball és ping-pong asztalok, street workout eszközök és egy innovatív dj pult is. Magas minőségű, könnyen fenntartható utcabútorok (okos padok, hulladékgyűjtők, kerékpártárolók) kerülnek telepítésre, mindezzel élhető teret biztosítva az ide érkezőknek. A Dj pult és illemhely környezetében USB töltővel ellátott támlás padok és pad asztal kombináció kerül.
A déli részen okos oszlopot is telepítünk, mely lehetővé teszi 50 m sugarú körben az ingyenes WIFI használatot a parki látogatók számára. A meglévő 56-os emlékmű környezete is megújul és bekapcsoljuk az emlékművet a tervezett parki úthálózatba. A parkba az új funkciókhoz teljes úthálózat épül ki parki világítással.
Az új funkciókhoz az Irínyi József utca felől egy új sétányt is nyitottunk az északi oldalon, ezzel is a parkba invitálva a gyalogosokat.
A reprezentatívabb részeken biodiverz, ökologikus növényágyakkal színesítjük a zöldfelületet. A déli részen ülőfelületeket a központi pihenő térre, a sétányok mentén, az emlékmű elé és egy nagyobb gyepes felületre telepítünk. A központi pihenőtértől északra egy közel 350 m2-es területen napozóágyakat telepítettünk a tervezett gyepszőnyegre, melynek közelében számos kerékpártároló található

Probléma helyszíne
Budapest XI. kerület, Újbuda, Irinyi József u. 11

Hozzászólások

  • Dr Kardos Angelika lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett a bejelentőtől visszajelzés.

  • Anonim Járókelő visszajelzésére vár.

  • Suszter Dominik hozzászólt a bejelentéshez.

    Alakul
  • g g megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Járókelő Blog Ügyintéző: Fazekas Péter
    részére
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: BKM Budapesti Közművek FŐKERT

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "BKM Budapesti Közművek FŐKERT"-ra.

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Területrendezés

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Sleepy Claus
    Illetékes: BKM Budapesti Közművek FŐKERT
    Savoya Park (XI. kerület, Újbuda)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Kiszáradt fa csemete

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: BKM Budapesti Közművek FŐKERT
    Andor utca (XI. kerület, Újbuda)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Járdára leszakadt ág

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: BKM Budapesti Közművek FŐKERT
    Budaörsi út (XI. kerület, Újbuda)
  Vissza az oldal tetejére