Megoldatlan

Kihajtott a parlagfű

FRISSÍTÉS: 2019.07.29
"A héten ismét történt kaszálás (tudtommal a XI,. kerület kérésére a beruházást végző cég által), némileg alaposabban, mint június végén. Most is maradtak ki részek ill. mivel kaszálással a parlagfüvet megállítani nem lehet, csak visszavetni a növekedését pár héttel, ezért a bejelentés lezárása még nem időszerű."
-----
Kihajtott a parlagfű az Etele út mentén friss termőfölddel ellátott zöldterületeken.
Az BKK által végzett 1-es villamos meghosszabbítása beruházás részeként az Etele út teljes hosszában megújításra kerültek zöldterületek. Ez alatt többek közt azt kell érteni, hogy a meglévő gyepet a felső földréteggel együtt felszedték, majd új termőföld réteget vittek fel, amit bevetettek fűmaggal.

Amint a csatolt képeken látható, a friss földdel együtt sikerült behozni egy csomó parlagfű magot is, amelyek a májusi esők hatására el is kezdtek csírázni, majd kihajtani. Jelenleg (június közepe) a megújított gyepes területeken sok helyen foltokban nő a parlagfű. A képeket a térképen megjelölt helyen készítettem, de az Etele út teljes hosszában vannak olyan frissen füvesített, amelyek érintettek, így a bejelentés is az Etele út teljes hosszára vonatkozik.

Valaki (BKK?, XI. ker. önkormányzat?, Főkert? nem tudom) június elején kiküldött egy csomó munkást, akik az érintett gyepek egy részén végig mentek fűnyíróval ill. fűkaszával. Ez kezdetnek nem rossz, de. Egyrészt nem minden gyepet nyírtak meg: van olyan rész, ahol a járda egyik oldalát lenyírták 5 centisre, a másik oldalán meghagyták a 30-40 centis aljnövényzetet. Másrészt az egyszeri kaszálás nem fogja megállítani a parlagfüvet:

"A fiatal növényeket tömeges megjelenésük után, minél előbb tanácsos kaszálni. A talajszinten a gyökérnyaki résznél kell a növény szárát elvágni. Ez a legbiztosabb módszer, mivel a növények nem tudnak újrahajtani. Ha ezzel elkéstünk, az egyszeri kaszálás már nem eredményezi a parlagfű kiirtását, mert a növény alacsonyan elhelyezkedő oldalrügyeiből 3-4 oldalhajtást nevel, és pár hét múlva újra virágba borul. Általában három kaszálás biztosít megfelelő eredményt. Ha ez nem valósítható meg, az egyszeri kaszálás a virágzást közvetlenül megelőző időszakban a leghatékonyabb."

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Cr%C3%B6mlevel%C5%B1_parlagf%C5%B1#Irt%C3%A1si_m%C3%B3dszerek

A többszöri kaszálás kiváltható kézi gyomlálással is.

A parlagfű júliusban kezd virágzani, az irtást még azelőtt lenne célszerű elvégezni.

Probléma helyszíne
Budapest XI. kerület, Újbuda, Bártfai utca

Hozzászólások

  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Csipak Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Update: 2019.07.26-án a parlagfűvel fertőzött területek nagy részén történt kaszálás (egy-két kisebb terület, pl. Etele út 63. mellett ill. az Etele-Fehérvári kereszteződésnél kimaradt).
    2019.08.08-09
    ...
  • H. Annamária elküldte az ügyet az illetékesnek: XI. kerület Újbuda Önkormányzata

  • H. Annamária megváltoztatta a bejelentés leírását "Kihajtott a parlagfű az Etele út mentén friss termőfölddel ellátott zöldterületeken. Az BKK által végzett 1-es villamos meghosszabbítása beruházás részeként az Etele út teljes hosszában megújításra kerültek zöldterületek. Ez alatt többek közt azt kell érteni, hogy a meglévő gyepet a felső földréteggel együtt ...

  • Csipak Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    A héten ismét történt kaszálás (tudtommal a XI,. kerület kérésére a beruházást végző cég által), némileg alaposabban, mint június végén. Most is maradtak ki részek ill. mivel kaszálással a parlagfüvet...
  • Csipak Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Az előző kommentekben említett helyek egy részét közben kicsit rendberakták, cserébe lettek más területek, ahol meg a lassan egy hónapja történ kaszálás / nyírás óta kihajtott és elburjánzott a parlag...
  • Csipak Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Helyesbítés: az előző kommenthez csatolt kép nem a Rátz László utcánál készült hanem a Bártfai utcánál lévő buszmegálló mellett.
  • Csipak Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    A héten megint jártak fűnyírós / fúkaszás munkások az Etele úton, most alaposabb kaszálás történt. Ami most is kimaradt a szórásból, az pár félreesőbb hely, például az Etele út / Rátz László utca kere...
  • Csipak Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Ez a két kép meg az Etele út 28-30 lábasházak közötti részről készült.
    Amint a leírásban is írtam, az Etele út teljes hosszában vannak olyan újrafüvesített részek, ahol foltokban nő a parlagfű.
  • Csipak Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Etele-Tétényi kereszteződés északkeleti sarkán a járda és a kerékpárút között.
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: XI. kerület Újbuda Önkormányzata

  • Csipak Attila bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Gömbtükör a faágak mögött

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XI. kerület Újbuda Önkormányzata
    Dayka Gábor utca (XI. kerület, Újbuda)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Magas gaz és toklász

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XI. kerület Újbuda Önkormányzata
    Ugron Gábor utca (XI. kerület, Újbuda)
  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Bóbita játszótér napvitorlái

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XI. kerület Újbuda Önkormányzata
    Kőérberek (XI. kerület, Újbuda)
  Vissza az oldal tetejére