Megoldatlan

II Török u. Régi fahiány után - fasor irtás bejelentése.

A ‘Járókelő’ egy korábban bejelentett fahiányt ‘megoldott’ jelzéssel lezárt. Gyanítottam, nem ilyen egyszerű a fapótlási eljárás. Elmentem megnézni. A fa a posta oldalon 2015. január közepés is hiányzik.

Viszont sokkal súlyosabb hiba is van.
A BKK szervezésében épülő Budai Fonódó villamos kapcsán az utcát föltúrták. A mindkét oldalán lévő fasor veszélyben van. Eredendően akár 80-100 évesnek vélem a fákat, mert még a 60 éve volt legényke koromból emlékszem a régen is itt közlekedő, az akkor 66-os jelzésű Budai Fonódó villamosból látott utcaképnek már akkor sem csemete korúnak tűnő fáira.

A posta (hegy) oldali ma 12 db fa közül sok a fiatal pótlás, a mozi (Duna) oldal 16 fája inkább lehet az eredeti sor. A posta oldalon általában kisebb a közvetlen veszély, DE a kötelező, a költségekben felszámolt favédelemről itt sem gondoskodtak. A sarkon a kis csenevészt is derék magasságig körbe rakták törmelékkel.
A mozi oldalon tragikus a helyzet. A fasor tövében a járdaszegély mellett árkot ástak az új gázvezetéknek. Ezzel a megoldással lényegében az út felé terjeszkedő összes fagyökeret elvágták. Látható, hogy az ároknak a szegélytől távolabbi-, legalább 2m-re lévő partján is kilátszanak az elvágott vastagabb gyökerek. A fasor teljes hosszában legalább 2,0-2,5m széles sávban mindent kiirtottak. Ami a járda alatt növekedett, azok közül is majd minden másodikat megcsonkítottak a vezeték házi bekötése okán. Pedig van (volt) szabvány a közmű vezetékek út alatt elhelyezésére, a fák védőtávolságára. Sőt a régi székesfővárosi gyakorlat szerint fasor nélkül nem épülhetett főútvonal. Amennyiben a közösség jogot formál, hogy egyes utakat táblával megjelölve nagyobb forgalommal terhelje, ellentételezésként megoldotta annak fokozott védelmét is.

Ahogy sejtem a szokványos eljárás szerint néhány hét alatt majd eltakarják a bűnöket, aztán az illetékesek a résztvevőknek kiosztják a megérdemelt jutalmat, majd néhány év múlva a lakók kérésére kivágják a közismert klíma-változás következtében elszáradt fákat, amelyek veszélyeztetik az ott parkoló kocsikat. És a hivatalosok szintjén nem történt semmi. Esetleg egy utca képe kicsit sivárabb, netán beválják züllik az értékes belső terület. Mellesleg néhány száz lakásban csökken az életminőség, és az ingatlan forgalmi értéke. Viszont örvendetesen növekszik a magasan támogatott, drága, tömegközlekedést nem igénylő, öngondoskodó-, a belvároson 1,20 sőt 1,25 fő/gépkocsi kihasználtsággal átutazók száma. Mellesleg, de nem bizonyítottan, csak összeesküvés elméletekben létezően szintén növekszik a levegő szennyezettsége és a rákos megbetegedések száma.

A jelen figyelem felhívással a mindenkori közlekedési diktátorok féken tatására kérem a közösség figyelmét, támogatását.
A mostani BKK őrület, a fonódó villamos létesítésért kilátásba helyezett EU pénzek elnyerése minden mást elsöpört. A tervező cégek, az engedélyező és ellenőrző hatóságok az előírásokkal és szakmai lelki ismeretükkel megalkudva teljesítették az elvárást. Nem is túl áttételesen, a fa romlást követő levegő szennyezéssel szinte közvetlenül-, mint az ‘Öreg hölgy látogatása’ színdarabban, a ember gyilkosságot is vállalva!
És ez a közlekedési diktatúra legalább ötven év tart, egyre gyorsuló ütemben rombol. Az Üllői úti fák kifejezés mára csak irodalmi emlék. A városi fasorok közül sok megszűnt, vagy jelentősen megritkult. Eleink a hajdani kertészeti cégüknél okkal alapították fasori részleget. A mai vezetők erről megfeledkezve a nagy lombtérfogatú öreg fák védelme helyett még a satnya fácskák pótlását is képtelenek megoldani.
A BKK takarékra tételével magától nem szűnik meg a közlekedési lobbi agresszív nyomulása. Az évtizedes rombolásokat, a folyamatosan okozott károkat az egész főútvonal hálózatra kiterjesztetett, nagylombú, legalább 15-20 éves korú egyedekkel pótló, fasor felújító programmal lehetne enyhíteni, pl. EU pályázati pénzből.
Gyorsan kell kérni, mert lejár az ottani pénzügyi időszak is.

Budapest, 2015. január 19.

Probléma helyszíne
Budapest II. kerület, II. kerület

Hozzászólások

  • Horváth Ákos hozzászólt a bejelentéshez.

    Igaz a fenti hozzászólás aggodalma.
    Sőt azt még érdemes kiegészíteni néhány gondolattal.
    1/ A villamos megálló forgalmát nyilván nem gátolja olyan értékben az ott maradó néhány fa, mint amekkora kárt
    ...
  • Kuthi Áron hozzászólt a bejelentéshez.

    Botrány, hogy 13 fa helyett csak ötöt pótolnak. Csak egy kis jóakarat kellene, és valahogy cipőkanállal beférne az a plusz öt. Vagy éppen ki se kellene vágni őket. Mi lenne, ha esetleg egyszer-egyszer...
  • Csanády Judit hozzászólt a bejelentéshez.

    Ebben a kerületben szinte soha nem pótolják a fákat, a Mechwar liget mellett a Keleti Károly utcában is hasonló a helyzet. Lebetonozzák a helyét rendszerint :((...
  • Horváth Ákos hozzászólt a bejelentéshez.

    Azt hiszem annyi felé ágazott a téma, hogy azok közöl több átlépi a kerületi Önkormáyzat illetékességét. Megoldás:
    a/ Megvárni, hogy a törvény szeint kötelezően, az Önkormányzat a nem rá artozó kérdés...
  • Horváth Ákos hozzászólt a bejelentéshez.

    T Járókelő Szerkesztőség.

    Az önkormányzat válaszát az alábbiak szerint hiányosnak, megalapozatlannak, ezét elfogadhatatlannak tartom.
    **

    A II Török u-i fasor kivágása okán tett panaszra a helyi ön
    ...
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Cím!

    A Fonódó Villamoshálózat kialakításával kapcsolatban jóváhagyott tervek alapján kialakítandó útszélesség miatt a Török utcában 13 darab fa kivágására kerül sor. Ezek pótlása a hely...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Lukács Máté elküldte az ügyet az illetékesnek: II. kerületi Városfejlesztő Zrt.

  • Horváth Ákos bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére