Megoldatlan

Hősök tere megálló-rendszer és más

Évtizedeken keresztül volt egy tökéletesen működő buszmegállórendszer a Hősök terénél.
Bármiféle busz, amely az Andrássy úton közlekedett a Deák tér irányába (1-es, 4-es, 105-ös), abban a megállóban állt meg a Hősök terénél; ahol a 979-es éjszakai busz megállója van.
Közkedvelt megálló volt mind a külföldi és belföldi turisták, mind a helyi lakosok; mind a környéken átutazók körében.
Ez volt a lehető legkedvezőbb átszállási lehetőség a Hősök terénél az említett buszokról a földalattira, és fordítva.
A 30-as buszcsalád (amely régebben összesen a 30-as buszt és a 20E buszt jelentette) megállója a Hősök terénél a Keleti pályaudvar irányába évtizedeken keresztül a 105-ös busz jelenlegi megállója volt; s mivel ugyebár ezek a buszok a Dózsa György úton haladnak tovább; ez a megálló jelentette a legkedvezőbb átszállási lehetőséget a földalattira, illetve a fentebb említett buszokra. Szimplán eme buszcsalád vonalát tekintve ebből a buszmegállóból kellett a lehető legkevesebb gyalogolni a földalattihoz.
A 75-ös és 79-es trolibuszok megállója a Keleti pályaudvar illetve a Puskás Ferenc Stadion irányába a jelenlegi helyén volt régebben is. Azért lett kialakítva így a rendszer, hogy ne alakuljon ki busztorlódás, ha egyszerre 2-nél több buszjárat érkezne.
Ehhez képest 1,5-2 évvel ezelőtt jött valaki - valakik -; aki valószínűleg csekély helyi ismerettel rendelkezve (a központban a térképet nézegetve) mondvacsinált indokokkal belerondított ebbe a kiválóan működő rendszerbe.
Elképzelhető, hogy segítő szándékkal tette, viszont sokkal többet ártott vele, mint használt.
A 30-as buszcsalád megállóját áthelyezte a 75-ös és 79-es trolibusz megállójába ezzel az indokkal:
"hogy az azonos végállomás felé közlekedő járatok ugyanabból a megállóból induljanak, és ne kelljen két megálló közül választani attól függően, hogy a 30-as vagy a 79-es járat érkezik éppen"
A 105-ös busz megállóját a 30-as buszcsalád régi buszmegállójába helyezte át, kedvezőbb átszállási kapcsolatokra hivatkozva.
A probléma ezzel csak az... Hogy mostanság elméletileg a BKK koncepciója az, hogy a metró járatokhoz a legkedvezőbb átszállási kapcsolatokat alakítja ki a buszjáratokról.
Na most; ha a Hősök terénél (a Lendvay utca és a Szondi utca közötti szakaszon) 2 buszmegállóhoz is van, és ténylegesen kedvező átszállási lehetőséget akarnak kialakítani; akkor az igazán utasbarát-intézkedés az lett volna, hogy a 30-as buszcsalád régi; illetve a 105-ös buszcsalád jelenlegi megállójába hozzák előre a 75-ös és 79-es trolibusz megállóját is a 30-as buszcsalád mellé; ahol egyébként is sokkal több egymás után érkező buszjárat férne el; szemben a jelenlegi megoldással/megállóval; ahol 2 busz is alig fér el.
(Csak megjegyzem; a 30-as buszcsaládhoz jelenleg a 30, 30A, 230 és 20E buszok tartoznak, tehát az a Hősök terétől távol eső megálló a trolibuszokkal együtt 6 járat megállója; s ahogy említettem 2 busz is alig fér el ott.)
Ha már mindenképp buszokat akarna összevonni, egyértelmű hogy a Hősök teréhez közelebb álló megállót kellett volna kiválasztani erre a célra.
S ez esetben a 105-ös busz megállója maradhatott volna a régi helyén; a 979-es busz megállójában; mert megmaradnának a kedvező átszállási kapcsolatok.
Több javaslatom is lenne az ügyet illetően:
1.) Mind a 105-ös, mind a 30-as buszcsalád megállói kerüljenek vissza a régi helyükre. A 75-ös és 79-es troli maradjon a jelenlegi helyén.
Emellett a megoldás mellett még az szól; hogy ha valaki a Hősök teréről, vagy a földalattiról átszállva; egyértelműen a 30-as buszcsalád régi megállója a legközelebbi.
Ha viszont a Honvéd kórház, vagy a Szondi utca felől szeretne ugyanide eljutni, akkor erre a célra ott lenne a 79-es trolibusz a Szondi utcához közelebbi megálló.
Ráadásul a 75-ös trolibusz eleve nem a Keleti pályaudvar felé közlekedik.
Másfelöl a 79-es troli útvonala nem teljesen ugyanaz, mint a 30-as buszcsaládé, így ha valaki például a Garay téri piacot akarja megközelíteni; az évtizedek alatt megtanulhatta hogy oda a Szondi utcához közelebbi megállóból lehet eljutni.
Ha viszont a Thököly útra, akkor a Lendvay utcához közelebbi a megfelelő.
2.) Az összevont buszmegálló kerüljön át a 105-ös busz jelenlegi helyére; a 105-ös busz megállója kerüljön át a régi helyére.
3.) Az összevont buszmegálló kerüljön át a 105-ös busz jelenlegi helyére; s a 105-ös busznak létesüljön még egy megállója a régi helyén.
(A földalatti-pótlás miatt jelenleg egyébként is megáll eme 2 helyen a 105-ös busz.)
4.) A 30-as buszcsalád és a 105-ös busz megállója kerüljön vissza a régi helyére, és a 105-ös busznak létesüljön egy megállója a 75-ös és 79-es trolibusz jelenlegi megállójában.
Emellett még az szól a fentiek mellett, hogy többek közt az Andrássy út végén lakók (akár nyugdíjas, akár munkábajáró) tömegközlekedési lehetőségei a Deák tér, illetve Apor Vilmos tér irányába; megállók áthelyezése miatt igencsak meglettek csonkítva; csak a földalatti maradt.
A 105-ös busz jelenleg nem alternatíva, mert a megállója messze került; s néhány perc is igencsak számíthat, ha az ember emiatt kési le a buszt.
Viszont a Szondi utca, illetve a Honvéd kórház felől érkező utasok is kapnának egy sokkal kedvezőbb megállót.
Még kb. 2 hét ide tartozó probléma van.
Az említett megállóknál (a Dózsa György úton) található volt egy FUTÁR-készülék, amit egy teherautó ledöntött.
Jó lenne megérdeklődni, hogy tervezik-e ennek cseréjét, illetve pótlását.
Illetve hasznos lenne, ha erre a készülékre felkerülnének a 72-es troli érkezési időpontjai mindkét irányt illetően, hiszen eme troli vonalán egyébként is maximum 1-2 ilyen készülék van.
A másik oldalon (többek közt Újpest-központ, illetve Gyöngyösi utca felé) hasznos lenne, ha felkerülnének a 75-ös, és 79-es trolibuszok érkezési időpontja is.
Újabb probléma, hogy a földalatti vonalán lassan fél éve nem működnek a következő járat érkezését jelző készülékek egyik megállóban sem. Pedig ezek is hasznos információk lennének - hasznosabbak annál, minthogy mikor ment el az előző.
Jó lenne, ha végre ezeket is helyre állítanák.

Probléma helyszíne
Budapest XIV. kerület, Zugló, XIV. kerület

Hozzászólások

  • Góz Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Kb. ugyanezt az ócska választ elküldték nekem hónapokkal ezelőtt e-mailben is. - Már elnézést kérek. - Na hagyjuk már.
    Javaslom, ez a bejelentés kerüljön a Megoldatlan bejelentések közé, mert hónapok...
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Cím!

    Társaságunkhoz érkezett „Bejelentés a www.jarokelo.hu oldalról (2456)” tárgyú elektronikus levelükkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

    A 105-ös autóbuszok megállóhelye a ked
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • Góz Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Az általam említett problémák közül 1-et kijavítottak.
    A földalatti (M1-es metró) vonalán újra működnek a következő járat érkezési időpontját jelző készülékek.
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: BKK Budapesti Közlekedési Központ

  • Góz Attila bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Utastájékoztatás fejlesztése

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Zugló vasútállomás (XIV. kerület, Zugló)
  • Válaszra vár
    2
    Válaszra vár
    2

    Futár kijelzője hiánya

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Kovács Ágnes
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Nagy Lajos király útja / Czobor utca (XIV. kerület, Zugló)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Koszos menetrend

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Pál András
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Szugló utca / Nagy Lajos király útja (XIV. kerület, Zugló)
  Vissza az oldal tetejére