Megoldatlan

Vak Bottyán utcai fasor, telepítési hiba

Tisztelt Illetékes!

A [Vak Bottyán utcai fasor, illegális parkoló] https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/18394/vak-bottyan-utcai-fasor-illegalis-parkolo bejelentésem részletesen taglalja a Vak Bottyán utcai fasor körül található komplex problémát.

Itt most külön azt emelném ki, hogy a fapótláskor a vállalkozó filléres spórolása miatt olyan technológiai hibát követett el, ami további gondozás híján és a hiba kijavítása nélkül a telepített fasor ismételt leromlásához, pusztulásához vezethet (a támrendszer szétesik, majd maradék darabjai lassan kidőlnek és magukkal húzzák a rajtuk csüngő facsemetéket, vagy a csemeték támrendszer híján össze vissza nőnek, elhajlanak, később elpusztulnak, vagy akkor, amikor már évekkel később megállapítják, hogy sajnos nem úgy nőttek, ahogyan kellett volna, kivágják ezeket). A képeken jól látható módon a támrendszerhez hitvány minőségű és rövid csavarokat használtak, ezért azok sorra hullanak szét.

Ezen felül a kötelet felhasználó módszer sem túl előnyös. Ez egészen addig jó megoldás, amíg RENDSZERESEN gondozott és felülvizsgált ültetésről van szó, a kötelet lazítják, a növekedés után állítják, ez nem túl költséghatékony megoldás. Sajnos ezen fasor esetében ennek ellenkezőjéből egyszer már meggyőződhettünk. A kötél nem enged teret a törzs növekedésének, előbb utóbb a fa leromlását, pusztulását okozhatja. A például a Főkert által is használt hevederes, széles szalagos kötözés, amelynél a fa törzse körül nem használnak csomózást sokkal célravezetőbb és hosszú távon is megbízhatóbb megoldás.
http://www.fokert.hu/tizezer-uj-fat-budapestre-faultetesi-program/faultetes-3-2/
http://www.fokert.hu/lezarult-a-tizezer-uj-fat-budapestre-program-elso-uteme/

Kérem az illetékeseket, hogy szólítsák fel a vállalkozót garanciális hibajavításra!

Tisztelettel:
Szelényi Dániel
okleveles kertészmérnök
________________________________

2017.06.14 kiegészítés:
@Tisztelt Illetékes!

Ahogy az a mellékelt képen is látható a friss telepítésű fasor nincs túl jó állapotban. Ennek alapvető oka a gondozatlanság és az utómunkák teljes hiánya. Egy ilyen korú és állapotú telepítés öntözés nélkül egyáltalán nem éli túl. Jelenleg majdnem teljesen kiszáradt az összes pótlás és akkor az alap bejelentésben leírt összes többi hibáról még nem is beszéltünk.

Az elmúlt egy hétben tűzoltásként én hordtam ki kis vödrökben vizet a fákhoz, hogy azoknak legyen esélyük az életben maradásra. Egyrészt sajnos nem vagyok abban biztos, hogy ennek ellenére megmaradnak, mert eléggé ki vannak száradva. Talán az öntözés hatására 80% újra tud hajtani később, illetve 20% megmarad. Másrészt nem feladatom a közterületi fák önözése, de ezt mégis most felvállaltam, ellenben nem tudom azt biztosítani, hogy elegendő mennyiségű vízhez jussanak a fák és elég rendszerességgel.

A mostani nagy melegben már látszik, hogy a korábban telepített fák közül a kisebb méretűek is már vízhiányos tüneteket mutatnak.

Kérem, hogy haladéktalanul intézkedjenek a fák megfelelő gondozásáról, az alap bejelentésben részletezett hibák kijavításáról, de mindenképpen első sorban az öntözésről!

Tisztelettel:
Szelényi Dániel
okleveles kertészmérnök

Probléma helyszíne
Budapest XIX. kerület, Kispest, Vak Bottyán u. 81

Hozzászólások

  • Járókelő Adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Linden Eszter hozzászólt a bejelentéshez.

    Ha az ember végigszalad csak a budapesti bejelentéseken, kerületenként, akkor látszik, hogy Kispest dobogós helyen van a válaszra sem méltatott bejelentések számát illetően. Nem elég a kormány fákhoz...
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: XIX. kerület Kispest Önkormányzata

  • Szelényi Dániel hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves Adminok!

    Az alábbi bejegyzés tanúbizonysága szerint elküldtétek a bejelentést a XIX. Kerületi Önkormányzat részére (minden bizonnyal ők az illetékesek, azóta beszéltünk velük) 2017. június 14.
    ...
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: XIX. kerület Kispest Önkormányzata

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés illetékesét "BKM Budapesti Közművek FŐKERT"-ról "XIX. kerület Kispest Önkormányzata"-ra.

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés leírását "Tisztelt Illetékes! A [Vak Bottyán utcai fasor, illegális parkoló] https://jarokelo.hu/bejelentesek/budapest/18394/vak-bottyan-utcai-fasor-illegalis-parkolo bejelentésem részletesen taglalja a Vak Bottyán utcai fasor körül található komplex problémát. Itt most külön azt emelném ki, hogy a fapótláskor a vá...

  • Szelényi Dániel hozzászólt a bejelentéshez.

    @Kedves Admin, nekem gyanús, ahogy a bejelentésben is írtam, hogy ez nem Főkert munka, máshogy, más technikával, anyagokkal szoktak dolgozni. Több, mint 2 hónap telt el a bejelentés óta, érdemes ilyen...
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: BKM Budapesti Közművek FŐKERT

  • Szelényi Dániel bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Járdára belógó bokor

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XIX. kerület Kispest Önkormányzata
    Somlyó Zoltán utca (XIX. kerület, Kispest)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Fák pótlása

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: BKM Budapesti Közművek FŐKERT
    Corvin körút (XIX. kerület, Kispest)
  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Vihar sérült fa

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Farkas József
    Illetékes: XIX. kerület KÖZPARK NKft.
    Jókai utca (XIX. kerület, Kispest)
  Vissza az oldal tetejére