Válaszra vár

Önkényes térkövezés

Sziasztok!

A VD2024 csapata ajánlásával találtam meg az oldalt. Nem semmi, hogy egy ilyen nagy szaktudással rendelkező személy is; A Járókelő csapatát ajánlja.

""VD a programjában hangsúlyosan foglalkozott a közterület-használat kérdéseivel, így többek között azzal is, hogy egységes fővárosi szabályozás szülessen a parkolásra, illetve hogy szülessen egy olyan, fővárosi szintű egységes hibabejelentő felület, ahol valamennyi, közterületen tapasztalt visszásságot illetve problémát be lehet jelenteni, függetlenül attól, az adott közterületnek ki a kezelője. Ma ezt a feladatot egy civil egyesület, a Járókelő látja el részben.""

Egy jogellenes önkényes munkavégzést követően kialakuló térköves részen mai napig szabálytalanul parkolnak. Engedély nélkül és mindenféle szabályozás figyelmen kívül hagyva, magánszemély közterületre kvázi egy parkolót épített.

Az útkezelője elismerte, hogy nincs rá engedély. A Budapest Közút pedig, hogy szabálytalan a kialakítása.

Az illegális térkövezéssel közlekedésbiztonságot negatívan befolyásoló tényező alakult ki. Például beépítették az útkereszteződést így az beláthatatlan lett. Gépjárművek keresztbe állnak az úttesten ezért csak az ellentétes oldalról lehet jobbra kanyarodni.
A beépített területtel az ingatlan tulajdonosát megfosztották attól, hogy közterületről megtudja közelíteni a kerítését, vagy hogy letudja vágni a sövényét.

Önkormányzat egy éve tud a problémáról azonban megoldást továbbra se keres.
-Térkő engedély nélkül építették.
- Jogszabály szerint; túlméretes a megengedett 13m2 helyett 40m2.
- Nincs víz elvezetés.
- Parkolónak, szűkös alulméretezett. Félig kilógnak az úttestre vagy a kerítésnek mennek.
- Kialakítása, balesetveszélyes belelóg az útkereszteződésbe.
- A kerítés és a térköves rész között nincs hely hagyva, nincs kiépítve szegély vagy ütköző gátló.

A következő KRESZ szabályokat sértik meg:
A Lakó-pihenő övezettel kapcsolatban a KRESZ a következőket határozza meg, ami úgy szól: ” – járművel várakozni csak az erre kijelölt területen szabad”. Az említett helyszínen nincs kihelyezett parkoló tábla és útburkolati jellel sincs ellátva.
A parkoló autók keresztbe rálógnak az úttestre. Pedig a 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet 40. §. szerint –Járművel megállni csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.
Az 1/1975. (II. 5.) KPM–BM együttes rendelet (KRESZ) 40. § (5) pontja kimondja, hogy „Tilos megállni: b) ahol a jármű és az úttesten levő záróvonal vagy a jármű és az úttest másik szélén álló jármű között legalább három méter széles hely nem marad”.
Továbbá az első térköves hely úgy lett kialakítva, hogy a parkoló maga az útkereszteződés így a metszéspontjától számított 5 méteres távolság nincs szabadon hagyva. Az első gépjármű akadályozza, a szabad kilátást így veszélyezteti a közlekedésben részvevők személy- és vagyonbiztonságát. Ebben az esetben akár szabálysértés is megállapítható.
Úttesten parkoló gépjárművek akadályozása miatt a jobbra kanyarodást kötelezően megelőző jobbra húzódás nem végezhető el a közlekedés során. Ezáltal a KRESZ 31.§ (1) bek. b) pontja is sérelmet szenved. Sokszor középről vagy csak az ellentétes oldalról lehet jobbra fordulni.

Google térkép: Ahol éppen egy Suzuki támasztja a kerítést. https://www.google.com/maps/@47.3980822,19.18477,3a,15y,32.82h,81.91t/data=!3m6!1e1!3m4!1s_Bf99Q57E4-BEbIvCn0_cw!2e0!7i16384!8i8192?hl=hu&entry=ttu&g_ep=EgoyMDI0MDkxMS4wIKXMDSoASAFQAw%3D%3D

Kérném, kérdezzék meg az útkezelőjét a kialakult helyzetről.
Bízzunk, hogy a nyilvánosság előtt is válaszolnak...

Köszönöm.

Probléma helyszíne
Budapest XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre, Tigriskő u. 1

Hozzászólások

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Köszönjük, a törvény szerint az önkormányzatnak kellene rendet tenni.

    1988. Évi I. törvény 34.§-a szerint a "A közút kezelője * – az országos és a helyi közutak kezeléséről szóló jogszabályok szerint...
  • Szikszai Jenő hozzászólt a bejelentéshez.

    Teljesen igaza van a Bejelentőnek, de azt gondolom, mivel konkrétan beazonosítható a "bűnös", a járókelő az ilyenekből ki szokott maradni.
    Amennyiben a Járókelővel viszi végig az ügyet, hajrá! Ha nélk...
  • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: XVIII. kerület Pestszentlőrinc - Pestszentimre Önkormányzata

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Az illetékes"-ról "XVIII. kerület Pestszentlőrinc - Pestszentimre Önkormányzata"-ra.

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Tragédia miatt bezárt épület

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XVIII. kerület Városgazda NZrt.
    Nagybánya utca (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre)
  • Válaszra vár
    1
    Válaszra vár
    1

    Járdára kidölő lábazat

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: BFKH Budapest Főváros Kormányhivatala
    Üllői út (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre)
  • Megoldásra vár
    3
    Megoldásra vár
    3

    Életveszélyes járda melletti vasrudak

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XVIII. kerület Városgazda NZrt.
    Nefelejcs utca (XVIII. kerület, Pestszentlőrinc-Pestszentimre)
  Vissza az oldal tetejére