Megoldásra vár

Pusztulat a Vizafogó park mellett

FRISSÍTÉS: 2024.06.20.

Pintér Attila válasza
„Köszönöm a válaszát és az intézkedést is, a hét elején írtam a megadott e-mail címre, a levélben megadtam nekem jó időpontokat, illetve a telefonszámom is, várom válaszát!” (újabb fotók mentve a bejelentéshez)

-----

Kedves Önkormányzati Illetékes!

Egy már három (!) éve fennálló, és egyre nagyobb probléma miatt kérek sürgős intézkedést. A probléma összetett, mert már több, egyre súlyosabb bajokat okozott ez a helyzet, de az önkormányzat mégis minimális munkával tudna ezen segíteni. Mégsem tesz semmit harmadik éve, pedig mi, a lakók többször kértünk segítséget. Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy ami három éve még csak csúnya volt, ma már köztisztasági és közbiztonsági problémákat is okoz a XIII. Párkány u. 47 előtt.

AMIKET KÉREK XIII. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZATTÓL:
- A XIII. Párkány u. 47 előtt a bokrok visszametszését, a nagy tujafa visszavágását, az egész zöldterület ritkítását, hogy ne takarják ennyire el a házat, lehetőleg heteken belül.
- A még menthető, beteg fák meggyógyítását, a három kis tuja, akik nagy eséllyel már menthetetlenek kivágását - a fakivágási tilalom után - szeptemberben minél előbb.
- Az egész zöldterület folyamatos gondozását, hogy ne fordulhasson elő ez ismét. Akár az egész zöldterület átgondolását, és kevésbé takaró növényekre cserélését.
- A Vizafogó parkban lévő mosdók megnyitását és üzemetetését, mert teljesen jogos kérés, hogy legyen kulturált lehetőség gyereknek és felnőttnek is vécére menni, ne pedig az itt lakók ablakai alatt végezzék el az emberek a kis- és nagydolgukat.
- Kamera elhelyezését a bejárathoz, hogy visszatartsa a bűnelkövetőket és jogsértés esetén bizonyítékul szolgáljon.

INDOKAIM:
Ahogy a képeken is látszik, a XIII. Párkány u. 47 előtt lévő zöldterület borzasztó állapotban van, köszönhetően annak, hogy évek óta senki sem gondozza. Nevezhetjük pusztulatnak nyugodtan. A fák betegek, a bokrok rendezetlenek, az egész terület úgy néz ki, mintha évtizedek óta senki sem élne a környéken sem. Pedig ez nem egy elhagyatott terület, hanem 5 percre van a Gönz Árpád városközponttól, és azért is szembetűnő ez a gondozatlan állapot, mert az út túloldalán van a Vizafogó park, ami szépen rendben van tartva, a pusztulat viszont ennek a teljes ellentéte. De a park is rontott az itt lakók életminőségén sajnos, erről majd később.

Valamint a kapu az utcaszint alatt található, ez már önmagában eldugottabb helyé teszi a bejáratot, de a zöldterület takarása ebben csak ront.

A helyzetet többször jeleztük az önkormányzat felé többen is. Már 2021-ben kérte egy lakó Szabó Tamás helyi képviselőt, hogy tegye rendbe a zöldterületet, de semmi sem történt. Én személyesen írtam Puchner Gábor alpolgármesternek 2022 májusában, tehát 2 éve, akkor ő is megígérte, hogy rendbe teszik. Semmi sem történt. Tavaly ősszel a társasház közgyűlésen Szabó Tamás ismét megígérte, hogy cselekszenek, de újfent nem követte tett a szavakat. Évek óta kérjük az önkormányzatot, hogy tegyen rendet a területén, de nem tesz senki semmit.
De miért is egyre elviselhetetlenebb ez az állapot?

KÖZBIZTONSÁGI PROBLÉMA
Nemrég két egymást követő (!) éjszaka törtek be a lépcsőházunkba, első éjszaka egy hajléktalan, majd második éjszaka két kábítószer-fogyasztó, akik a lépcsőházban dohányozva majdnem felgyújtották (!) a házat. Mindkét esetben rendőrséget hívtunk, a második este bilincsben vitték el a készenléti rendőrök az elkövetőket. Az eset után egy újabb zárat szereltünk fel a kapura, az egyik fotón pedig az első éjszaka utáni kiírás látható a bejárati ajtón. A bejárati ajtó, sőt, az egész ház a második emeletig el van rejtve az utcáról, ezért ideális hely betörőknek, drogosoknak, erőszaktevőknek, részegeknek bármilyen bűncselekmény elkövetésére. Egy fotón ez is látható.

KÖZTISZTASÁGI PROBLÉMA
A tökéletes takarás miatt a ház előtti részt, a zöldterületet és a járdát is rendszeresen vécének használják az emberek. Kis- és nagydolgát is ide végzik egyesek, volt már olyan, hogy reggel én magam toltam el a kapuval (!) egy oda elhelyezett székletet. Ezen eset után a ház mozgásérzékelős lámpát szereltetett fel, de az erkélyek alá (!) azóta is folyamatos a vizelés és széklet is előfordul (fotót is csatoltam, csak a kis dologról).

Valamint, mióta idén nem nyitott ki a szemben lévő Vizafogó parkban a büfé, és így zárva vannak a vécék is, a szülők rendszeresen ide hordják a gyerekeiket elvégezni a dolgaikat.
Értem én, hogy kell valahova, de ne a mi ajtónk elé és ablakunk alá piszkítsanak a felnőttek és a gyerekek se. Ez ugyanis nem csak gusztustalan, de betegségeket is terjeszthet.

VAGYONI KÁROKOZÁS VESZÉLYE
Ahogy több képen is látszik, a nagy tujafa túl közel lett sajnos ültetve a házhoz, és mivel már szép nagy, ezért az ágai elérnek az ablakokig és az erkélyekig. Egy nagyobb vihar esetén ez kárt tehet ablakokban, vagy az erkélyládákban lévő virágokban. Ezért a visszametszésére szükség van.

SZÉP KÖRNYEZET HIÁNYA
Az itt lakóknak is ugyanannyi joguk van a kellemes, a szemnek is szép lakókörnyezethez, mint az út másik oldalán élőknek. Nem szeretnénk mi sem elszáradt, haldokló fákat nézni, gondozatlan növényeket kerülgetni, vagy mások fekáliáját feltakarítani. Kellemes és szép környezetben szeretnénk ki-bemenni a házba, és kinézve az ablakon nem elmúlást látni és (már bocsánat) sz@rszagot érezni, hanem megújulást, szépséget és virágillatot.

Ezért kérjük, hogy a XIII. kerületi önkormányzat haladéktalanul lásson hozzá a terület rendbetételéhez a fenti kéréseknek eleget téve, a közbiztonság, a köztisztaság és a kulturált környezet szempontjait szem előtt tartva. A lakók már megtették, ami tőlük telik, most az önkormányzaton a sor. Köszönöm!

Probléma helyszíne
Budapest XIII. kerület, Párkány u. 47

Hozzászólások

  • T. Andrea megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Jelzése alapján a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. megvizsgálta a helyszínt és visszajelezte, hogy 2024.06.24. 15:00 órára beszültek meg, személyes egyeztetést a bejelentővel.
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 2. Mi ez?

  • H. Annamária elküldte az ügyet az illetékesnek: XIII. kerület Önkormányzata

  • H. Annamária megváltoztatta a bejelentés leírását "Kedves Önkormányzati Illetékes! Egy már három (!) éve fennálló, és egyre nagyobb probléma miatt kérek sürgős intézkedést. A probléma összetett, mert már több, egyre súlyosabb bajokat okozott ez a helyzet, de az önkormányzat mégis minimális munkával tudna ezen segíteni. Mégsem tesz semmit harmadik éve, pedig mi, a...

  • Pintér Attila hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Karácsonyi Magdolna aljegyző asszony!

    Köszönöm a válaszát és az intézkedést is, a hét elején írtam a megadott e-mail címre, a levélben megadtam nekem jó időpontokat, illetve a telefonszámom
    ...
  • g g lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

  • XIII. kerület Közterület-felügyelet válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    Munkatársaim visszajelzése szerint a növényzettel kapcsolatos és köztisztasági felvetéseit megvizsgálták és teljesítették. A közterületi takarítás folyamatos. Teljesen egyetértünk
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Dr Kardos Angelika elküldte az ügyet az illetékesnek: XIII. kerület Önkormányzata

  • Pintér Attila bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Kiegészítésre vár
    1
    Kiegészítésre vár
    1

    Öntözés

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XIII. kerület Önkormányzata
    Radnóti Miklós utca (XIII. kerület)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Elhalt fa

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XIII. kerület Önkormányzata
    Arasz utca (XIII. kerület)
  Vissza az oldal tetejére