Megoldatlan

III. ker. Nagyszombat utca végén lévő HÉV-átjáró

Jó lenne az életveszélyt megszüntetni a Nagyszombat utca végén lévő HÉV-átjárónál. A jelzőlámpával védett gyalogátjáró (és a Tímár utcai felüljáróról letiltott kerékpárosok) számára akkor vált pirosra, ha akár a Tímár utcai megállóba (kb 200m-re van), akár a Szépvölgyi úti megállóba (több, mint fél km-re van) beáll a HÉV szerelvény. Bár még senki nem látott olyan távolba hatást, amelynek segítségével egy egy helyben álló (a messzi távolban lévő megállóban a le és felszállókra váró) HÉV el tudna ütni, mégis az ember végigvárja a majd 600 méterre tőle le-fölszállókat, majd ha végre elindul a HÉV, megvárja, hogy odaérjen... majd végre elmegy. Ha közben nem áll be egy másik szerelvény a másik megállóba, akkor átmehetünk...

...ám ekkor jön a következő tréfa: Az átjáró, (bár a Tímár utcai felüljáróról letiltott kerékpárforgalom áteresztését is magára vállalta) közel-alkalmatlan kerékpárok áteresztésére, ugyanis a korlát direkt szögletesen vezet át. A két oldalon feltorlódott kerékpárosok tehát igyekeznek babacsücsükkel, gyerekekkel stb átvergődni a kerengő-korlátok között... majd kialakul a végső fekete tréfa:

... a két oldalról beérkező mondjuk 4-4 kerékpáros bent a vasúti pályán kikerüli egymást és igyekszik elhagyni a pályát a túloldali korlátkerengőn keresztül... tehát kb 8 kerékpáros (babacsücsükben ülő kisbabákkal pl) állnak a síneken és bíznak benne, hogy átérjenek egy újabb HÉV érkezése előtt... DE sajna a korlát nem csak a bejutást, de a kijutást is akadályozza.

Javaslatom egyrészt: Mielőtt ostoba gázolás történne, kérem, hogy a jelzőt a két vonatkozó megállóban tegyék egy-egy méterrel az átjáró felé közelebb. Ennek eredményeképpen csak akkor váltana pirosra, mikor éppen elindult a HÉV szerelvény a megállóból (addig míg áll, úgysem üt el). Így kevesebb ember és kerékpáros torlódna föl az átjáró két oldalán. (Persze egy megállás nélkül áthaladó szerelvény ezzel a változtatással egy méterrel később váltaná át a jelzőt, de ez a tizedmásodperc nem jelentős a jelenlegi veszélyekhez képest.)

Másrészt: az átjárónál szüntessék meg az átjáró biztonságos elhagyását akadályozóan szűk cikk-cakk korlátot - de legalábbis alakítsanak ki kettő be és kijáratot, hogy ne torlódjanak bent a síneken föl az áthaladni kívánók. Más átjáróknák látni több méter széles cikk-cakk korlát-útvonalat, amely nem akadályozza ilyen mértékben a biztonságos ki(és be-)jutást.

Harmadrészt: A Tímár utcai felüljárón egy 5km/h-s korlátozás mellett engedélyezzék meg a kerékpárral való áthaladást. Közröhej, hogy egy kerékpáros főközlekedési úton egy hosszú szakasz tolósra van alakítva. A Szent István körúton is majd kitesznek egy "itt toljad át 200 méteren az autódat" táblát ha sok őrült autós jár majd arra?

Remélem nem kell megvárni a gázolásokat ahhoz, hogy kijavítsák ezeket az emberi magatartásokat figyelembe nem vevő forgalomszabályozási hibákat.

Probléma helyszíne
Budapest III. kerület, Óbuda-Békásmegyer, III. kerület

Hozzászólások

  • Járókelő Adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

  • Rácz András hozzászólt a bejelentéshez.

    az mondjuk érdekes, hogy ugyanez a Várkonyi Ágnes (haha) másfél évvel ezelőtt ugyanerre a kérdésre kicsit más választ adott: http://jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/4180/hev-atkelo-indokolatlan-hosszu-piros
  • Rácz András hozzászólt a bejelentéshez.

    a matek nem nagyon jön ki. a HÉVnek a Szépvölgyi útról indulva több mint fél perc kellene, hogy 70-re gyorsuljon (0,62 m/s², Wikipédiáról). ezalatt kb 300 métert tesz meg. tegyük fel, hogy a maradék 3...
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Cím!

    Társaságunkhoz érkezett „Bejelentés a www.jarokelo.hu oldalról (12963)” tárgyú elektronikus levelükkel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:

    Tisztelt Levélíró!

    Köszönjük megker
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 1. Mi ez?

  • Görgényi-Nagy Szabolcs hozzászólt a bejelentéshez.

    Megküldve a BKV részére.
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: BKK Budapesti Közlekedési Központ

  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A III. kerület Nagyszombat utcai HÉV átjáróban lévő biztosítóberendezés üzemeltetése a BKV Zrt. feladatkörébe tartozik.

    A vasúti átjáró létesítésének (a HÉV átjárók is ide tarto
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Rácz András hozzászólt a bejelentéshez.

    (subscribe)
  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Rózsa Géza bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Rongált, széteső tábla

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Flórián tér (III. kerület, Óbuda-Békásmegyer)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Jelzőlámpa

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Lesánics Rudolf
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Felső faházsor (II. kerület)
  • Megoldott
    2
    Megoldott
    2

    Kerékpársáv mellett hegyes oszlopvégek

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: BKK Budapesti Közlekedési Központ
    Halász utca (I. kerület, Várkerület)
  Vissza az oldal tetejére