Megerősítésre vár

Nagyon rossz járatindulások

Ezúton szeretném megkérni az illetékeseket, hogy mihamarabb készítsenek új menetrendeket a 33 és 133E autóbuszoknak, mindkét irányban, minden napra.
A képeken bejelöltem a problémákat, amik egyébként is feltűnőek lettek volna, ha valaki ezzel foglalkozott volna, mielőtt kiadják a változást. Azt gondoltam feltűnnek az egymás utáni indulások és javítanak rajta maguktól, de mostmár muszáj volt megfogalmaznom az észrevételeim.

Karikával jelöltem azt, amikor a két járat 1-3 perc különbséggel egymás után közlekedik. A három perc is sok eseteben olyan hibahatár lehet, amikor a járművek egymást követik, ezután jelentős hézag alakulhat ki a következő indulásig. Leginkább mikor Újpalota felől érkezik (akár pontosan, akár néhány vagy sok perc késéssel) a 133E, majd sokszor mögötte kullog az amúgy pontosan induló 33-as, gyakran alig néhány utassal, míg a gyorsjárat igencsak tele van.

Ráadásul nem is egy olyan indulás van a példaként felhozott Bartók Béla út (belváros felé) és Budafoki út/Dombóvári út (Nagytétény felé) megállókban is, amikor menetrend szerint pontosan ugyanakkor indul mindkét járat, ami már szinte pazarlásnak tűnik, bár inkább dühítő. Ezeket piros négyzettel jelöltem. A leginkább zavaró ezekben, hogy előtte 6-8-15 percig nem érkezik busz, vagy épp utána 6-8-15 percig nem jön a következő. Ilyeneket vonallal választottam el.

A "legdurvább" indulásokat a Dombóvári úttól hétköznap este sikerült összehozni:
19: 07-09, 22-22, 37-37, 52-52. 20 órakor egész hasonló: 07-08, 21-22, 34-37. Látható, hogy nagyon nem normális indulások ezek. Igen hasonló az egész hétvége, amikor 3 perc különbséggel elmegy mindkét járat, majd 17 percig semmi. Ha csak nem késik mondjuk három percet a 133E Újpalota felől, mert akkor garantáltan Nagytétényig "vonatoznak". A vonal hossza miatt a késés gyakran előfordul.

Még indokként sem felhozható a közeli indulásoknak, hogy a 33-as minden megállóban megáll, még a Savoya Parkhoz is betér, a 133E pedig egy csuklós gyorsjárat, amire akár több ember is felférne, csakhogy az Újpalotáról indul, így annyival is többen vannak rajta, nem úgy a 33-ason, aminek a Dombóvári út csak a harmadik megállója.

Forgalmi okokból még az is megeshet, hogy egy 10-15 perces lyukban és egymás utáni induláskor a minden bizonnyal teli 133E "megy elöl", míg a 33-as a gyakran szigorúan vett és akár laza menetrend (kevés utas-gyors utascsere-kevés megállás) miatt a zsúfolt busz után kullog, pedig akár megelőzhetné, hogy a többi utas ne a zsúfolt 133E-re szálljon.
Ha nem látják az esetlegesen közeli másik buszt az utasok, akkor bizony nem fognak még várakozni, azzal mennek el, ami hamarabb jön.
Gyakori bizony ez is, hogy egyes megállókban perceket várunk a 33-assal, mert hamarabb értünk oda a menetrend szerint. Azért ez is tud zavaró lenni, főleg mikor a párja, a 133E ugyanazon útvonalon (mindezt Nagytétényből a belváros felé) több perc kését összeszed, miközben nem megyünk lassan, nincs forgalmi probléma, csupán szoros a menetidő.

Este Nagytétény felé még a 133E is tudna haladni, de rendszeres, hogy az Építész utca és akár a Lépcsős utca megállókban is perceket állunk, hogy ne siessen a busz. Ez a mellékelt kép miatt is zavaró: az egyes villamos éppen akkor vagy egy perccel azután érkezik a Dombóvári úti megállóba, hogy a 133E elindul onnan, így esetenként 19-20 percet kell várni arra a buszra, ami ezután gyakran másik két megállóban várakozik. Ez is változtatásra szorulna!
Ugyanezek az esti járatok a Szent Gellért téren is 3-4 percet várakoznak, azt gondolom érdemes lenne több perccel későbbi indulást meghatározni Újpalotáról. A Szent Gellért térre így a mostani indulásra érnének a buszok, majd a Dombóvári útnál várakoznának, így a villamosról átszállók elérnék a 133E-t, ami még Nagytéténybe se érne később.

Ha csak egy járatot figyelünk, akkor is vannak nagy indulási rések:
este a 133E 21:12 után 25 percig nem érkezik.

További észrevétel, hogy a jelenlegi nagytétényi indulásokkal esténként éppen csak elérhető az egyes villamos a Dombóvári úton a Bécsi út irányába, néha viszont tíz percet kényszerül várni az utas, pedig igen közel van a két megálló.
Ugyanezen megállóból a 133E-vel a Keleti pályaudvarig ugyanazon útvonalon közlekedő 107-es busz is gyakran "vonatozik", a képernyőmentésen látható, hogy minden óra végén egymás után közlekednek. Ezeket is szükséges figyelembe venni.

Az új menetrend készítésekor mindenképpen szükséges az egyébként egészen jó csatlakozást megtartani Nagytétény-Diósdon a 33-as busz és a vonatok között. Emiatt leginkább a 133E indulásait szükséges módosítani!

Mindezek után szeretném kérni még azt is, hogy fokozott figyelemmel kísérjék a 133E vonalon közlekedő buszokat, ugyanis gyakran már a végállomásokról is késve indulnak, amire forgalmi okból nem sok magyarázat van, nem közlekedési lámpákkal teletűzdelt helyről indulnak, és nem is érkezés után rögtön indulnak vissza. Többször látni, hogy akár 3 perccel is később indulnak, emiatt pedig mint a város leghosszabb vonala csak halmozódni szokott a késés.

Remélem sikerülni fog ismét használható viszonylatokat varázsolni e két járatból, amelyet előre is köszönök.

Probléma helyszíne
Budapest XXII. kerület, Budafok-Tétény, Bartók Béla út 1

Hozzászólások

  • Anonim Járókelő visszajelzésére vár.

  • Dr Kardos Angelika megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megoldásra vár"-ra.

  • BKK Budapesti Közlekedési Központ válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.


    Ügyszám: 0038/0028552/2023

    Tárgy: tájékoztatás

    JAROKELO-BUDAPEST- 00124800

    Tisztelt Ügyfelünk!

    Köszönjük megkeresését, mellyel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a BKK törekszik a párhuzamosan köz
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 3. Mi ez?

  • Pál András elküldte az ügyet az illetékesnek: BKK Budapesti Közlekedési Központ

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére