Megoldatlan

túl keskeny járda a Reáltanoda utcában

Az V. kerületi Reáltanoda utca Magyar utca és Szép utca közötti szakaszán túl keskeny a járdán a gyalogosok rendelkezésére álló tér, mivel a járda egy részét a parkolóhelyek foglalják el.
A 20/1984. (XII. 21) KM rendelet 35.4 pontja a járművek részben vagy teljes terjedelemben járdán történő várakozásának szabályozásánál úgy rendelkezik, hogy ilyenkor biztosítani kell a gyalogosok számára legkevesebb 1,5 méter széles járdafelületet. Ettől korlátozott sebességű szűk utcákban ugyan el lehet térni, és az utca egyik oldalán lehet úgy is engedélyezni a járművek járdán történő parkolását, ha csak 0,75-1,5 méter széles járdafelület marad szabadon a gyalogosoknak, de erre kizárólag akkor van lehetőség, ha a az utca másik oldalán rendelkezésre áll az 1,5 méteres járdafelület a gyalogosok számára. A Reáltanoda utca érintett szakaszán sajnos nem ez a helyzet. A Reáltanoda utca 19. előtt mindössze 122 cm jut a gyalogosoknak az épület fala és a felfestett parkolóhely között, vele szemben, a 16. szám előtt meg csak 90 cm – tehát egyik oldalon sincs meg a másfél méteres hely. Hasonló a helyzet az utcaszakasz többi részén is. A Reáltanoda utca 17. számnál 113 cm van a fal és a felfestett parkolóhely között, vele szemben, szemben, a 14. szám előtt csupán 94 cm. A 13-15. számú épület előtt 103 cm jut a gyalogosoknak, a túloldalon, a 12. számnál pedig csak 95 cm. A Reáltanoda utca 9. előtt 115 cm van a parkolóhely felfestése és az épület fala között, szemközt, a 8. szám járdáján pedig 94 cm. Az utca ezen szakaszán tehát végig kevesebb hely jut a gyalogosoknak a rendeletben előírtnál, sehol nincs 1,5 m egybefüggő terület a gyalogosforgalom számára.
Mindez azt eredményezi, hogy a járdán nem fér el két gyalogos egymás mellett. Nem hogy kézen fogva sétálni vagy beszélgetni nem lehet, esetleg kisgyereket kézen fogva vezetni, de már az is problémát okoz, ha szembe jön valaki. Nem fér el két szembe jövő gyalogos egymás mellett, valakinek félre kell állnia, beállni a parkoló kocsik közötti szűk résbe. Esőben, esernyővel mindez külön mutatvány. Babakocsival kiváltképp’ nehéz, különösen most, hogy több épület fala is le van fedve a felújítás miatt.
A járda a parkoló autók mellett nagyon szűk, sikátorszerű összbenyomást kelt, így az egész utca taszítóvá és kietlenné válik, amin az ember igyekszik minél hamarabb áthaladni. Mindezt fokozza, hogy zöld felület, fű vagy fa szinte egyáltalán nem található az utcában (mindössze a Szép utca sarkán árválkodik egy csenevész fácska).
Mindez egy olyan helyen, ahol a gyalogosforgalom igen nagy, hiszen az utcában van gimnázium és akadémiai kutatóintézet is, ráadásul a Reáltanoda utca jelenti a legrövidebb útvonalat az ELTE BTK campusa és a Ferenciek terén lévő Egyetemi Könyvtár között. A környék tömegközlekedése kiváló. Az Astorián és a Ferenciek terén ott van (lesz) két metróvonal, az Astorián a 47-49-es villamosok, s mindkét téren van megállója a Kossuth Lajos utcán haladó buszoknak (5, 7, 8E, 108E, 133E, 110, 112, stb.). 5 perc sétával elérhető a Duna partján a 2-es villamos és a Kálvinon a 4-es metró. Budapesten talán ez a terület van legjobban kiszolgálva közösségi közlekedéssel. A Reáltanoda utca másik végében parkolóház is van.
Ennek ellenére jelenleg a gyalogosok számára csupán rendkívül szűk járdafelület áll rendelkezésre, miközben a közterület mintegy négyötödét az autók haladása és parkolása foglalja el. A helyzetet megoldandó meg kellene szüntetni a kétoldali parkolást. Így meg lehetne szüntetni a jelenlegi, jogszabályellenes állapotot, kellően széles járda jutna a gyalogosoknak, miközben az úttest egyik oldalán továbbra is lehetőség nyílna az autók parkolására. Jó lenne továbbá néhány fát ültetni, hogy ne legyen az egész utca egy összefüggő aszfaltsivatag, és a zöld növények árnyéka legalább némi életet költöztessen ebbe a szűk kis utcácskába. Így élhetőbbé és barátságosabbá válhatna az utcaszakasz.

Probléma helyszíne
Budapest V. kerület, Belváros-Lipótváros, Reáltanoda utca 18

Hozzászólások

  • Szalai Krisztina lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    A probléma a bejelentéstől számított 1 éven belül nem oldódott meg, így az belső szabályunk értelmében "Megoldatlan".
  • Barna Ferenc hozzászólt a bejelentéshez.

    Semmilyen változás nem történt ezen a szakaszon.
    Pedig a Kiskörút túloldalán Józsefváros elől jár a jó példával, a Puskin utcában vagy a Bródy Gutenberg tér előtti szakaszán már sikerrel járt a járdafelszabadítás.
  • Pál András megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megerősítésre vár"-ra.

  • Járókelő Adminisztrátor megváltoztatta a bejelentés nevét "túl keskeny járda a Reáltanoda utcában (V. kerület)"-ról "túl keskeny járda a Reáltanoda utcában"-ra.

  • Dr Kardos Angelika elküldte az ügyet az illetékesnek: V. kerület Belváros-Lipótváros Városüzemeltető

  • Barna Ferenc hozzászólt a bejelentéshez.

    Az utolsó két képet nem csatolta, úgy látom. Ez az utca jelenlegi képe.
  • Barna Ferenc bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Megoldott
    1
    Megoldott
    1

    Nincs járda

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: V. kerület Belváros-Lipótváros Városüzemeltető
    Magyar utca (V. kerület, Belváros-Lipótváros)
  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Rakparti elhanyagolt "járda"

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: Budapest Közút
    Pesti alsó rakpart (V. kerület, Belváros-Lipótváros)
  Vissza az oldal tetejére