Megoldatlan

Veszélyes útkereszteződés

FRISSÍTÉS: 2022.05.12.
Budapest Közút válasza:
"A XX. kerületi Brassó utca-Szabadka utca kereszteződéssel kapcsolatos megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

A tárgyi helyszínen Társaságunk forgalomszámlálást végzett a reggeli és délutáni csúcsforgalomban egyaránt, amiből egyértelműen kiderült, hogy a Brassó utca a kereszteződés főiránya, mivel egy óra alatt 363 jármű haladt el a két irányban, míg a Szabadka utcában ez a szám 106 jármű. A forgalmi rend minden irányból egyértelműen jelezve van és a kereszteződés beláthatósága is megfelelő Társaságunk szerint. A problémák itt a KRESZ szabályainak be nem tartásából fakadnak, ugyanis vannak járművezetők, akik az egyértelmű jelzések ellenére is a körültekintés nélkül hajtanak be a kereszteződésbe. Társaságunk a forgalmi rend kialakításáért felelős a fővárosban, a KRESZ szabályainak betartatása és a szabályszegések szankcionálása a Rendőrség feladatkörébe tartozik. Forgalomcsillapító küszöböket úgy lehetne a Szabadka utcában telepíteni, ha a tömegközlekedési útvonalakat nem érintő részen T30 zóna kerülne kialakításra. Azonban a sebességcsökkentett övezetek kijelölése és a hozzájuk tartozó forgalomcsillapító küszöbök létesítése a kerületi Önkormányzat feladatkörébe tartozik.
A felmerült kérdést továbbítottuk a XX. kerületi Önkormányzat részére.'

----------------------------------
A XX. kerületben lakom, a Brassó utca 17. szám alatt. Alapvetően ez egy nagyon nyugalmas, kertvárosi része Budapestnek, viszont a mellettünk lévő útkereszteződés (Szabadka u. - Brassó u.) rendkívül veszélyes, szinte hetente (vagy hetente többször) történik ott baleset. Jelenleg a Brassó utca a magasabb rendű útvonal (és reggel, illetve délután elég forgalmas), melyet a Szabadka utca keresztez, ennek értelmében a Szabadka utcán közlekedőknek elsőbbséget kell(ene) adniuk a Brassó utca forgalmának. Csakhogy ez a gyakorlatban nagyon gyakran nem történik meg és a Szabadka utcáról érkezők nemhogy megállás, de lassítás nélkül hajtanak át a kereszteződésen, ami néha kisebb koccanáshoz, máskor óriási robajjal járó ütközésekhez vezet és nem ritkán az autók a közeli házak kertjében állnak meg (persze totál károsra törve). Mi körülbelül 5 éve költöztünk oda és azóta folyamatosak a balesetek ebben a kereszteződésben. Értesüléseim szerint nagyjából pont a költözésünk előtt változtatták meg a forgalmi rendet a környéken, ugyanis korábban pont a Szabadka utca volt a felsőbb rendű útszakasz. Véleményem szerint nagyon sokan még mindig megszokásból vagy emlékezetből közlekednek a Szabadka utcán és teljesen figyelmen kívül hagyják az "elsőbbségadás kötelező" táblát. A kisebb koccanásoknál a rendőrséget általában nem értesítik, de az esetek többségében a mentők és a rendőrség is megjelenik a helyszínen és nem értem, hogy miért nem tesznek semmit annak érdekében, hogy megszűnjenek az állandó balesetek ebben a kereszteződésben. Véleményem szerint már 1-1 fekvőrendőr is óriási segítség lenne ahhoz, hogy ne teljes sebességgel érkezzenek meg az autók a Szabadka utcáról a kereszteződésbe.
A balesetekről nem készítettem képet, de a kereszteződés képét feltöltöm.

Probléma helyszíne
Budapest XX. kerület, Pesterzsébet, Szabadka u. 59a

Hozzászólások

  • Az adminisztrátor lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Nem érkezett válasz az illetékestől.

  • Garami Marika elküldte az ügyet az illetékesnek: XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés leírását "A XX. kerületben lakom, a Brassó utca 17. szám alatt. Alapvetően ez egy nagyon nyugalmas, kertvárosi része Budapestnek, viszont a mellettünk lévő útkereszteződés (Szabadka u. - Brassó u.) rendkívül veszélyes, szinte hetente (vagy hetente többször) történik ott baleset. Jelenleg a Brassó utca a magasabb rendű útvonal (...

  • Garami Marika megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Közút"-ról "XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata"-ra.

  • Zábrádi Zsófia hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves Járókelő!
    Nagyon köszönöm a közbenjárást. Nekem is az a határozott véleményem, hogy az alapvető gond a közlekedési morállal van, illetve a KRESZ szabályok figyelmen kívül hagyásával. Nem tudtam...
  • Az illetékes válasza megérkezett az üggyel kapcsolatban.

    Tisztelt Bejelentő!

    A XX. kerületi Brassó utca-Szabadka utca kereszteződéssel kapcsolatos megkeresésére az alábbi tájékoztatást adjuk.

    A tárgyi helyszínen Társaságunk forgalomszámlálást végzett a re
    ...
  • Az illetékes válaszának megoldópontszáma: 4. Mi ez?

  • Járókelő Adminisztrátor elküldte az ügyet az illetékesnek: Budapest Közút

  • Zábrádi Zsófia bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  • Válaszra vár
    0
    Válaszra vár
    0

    Sorompó nincs lezárva

    Beküldés ideje:
    Illetékes: XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata
    Kapitánypuszta út (XX. kerület, Pesterzsébet)
  • Megoldásra vár
    2
    Megoldásra vár
    2

    Szigligeti utcanév tábla hiányzik

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata
    Szigligeti utca (XX. kerület, Pesterzsébet)
  • Megoldásra vár
    1
    Megoldásra vár
    1

    Gallyazási kérelem

    Beküldés ideje:
    Beküldte: Anonim Járókelő
    Illetékes: XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata
    Kender utca (XX. kerület, Pesterzsébet)
  Vissza az oldal tetejére