Megoldatlan

Újabb ámokfutás a pesterzsébeti önkormányzattól

Anonim Járókelő

FRISSÍTÉS 2023.06.11.:

A bejelentő válasza:
"Kedves Járókelő!
Nem tartom korrektnek az önkormányzat lakók nevében tett válasza alapján megoldottként lezárni ezt a bejegyzést. A helyi önkormányzat sokszor bizonyította már, hogy fogalma sincs a helyben élők kívánságairól és véleményéről és lássuk be, nem csak a kerületben, hanem az országban máshol is nagyon rossz irányba mutat az a gyakorlat, hogy úgy teszünk, mintha rendben lenne egy senki által nem látogatott weboldalon jól eldugott szavazás eredményét a köz véleményeként értelmezni. Ha így folytatjuk, az csak odavezet, hogy akkumulátor-gyárat fogunk építeni a Berkenye sétányon levő parkolóban, mert egy 12 fős online szavazáson ez az eredmény született.
Visszatérve a konkrét ügyre, az egyik helyi Facebook csoportban találtam az önkormányzati képviselő bejegyzését, amiben leírja, hogy a helyszínen tartott lakossági egyeztetésen, ahol tényleg valódi lakók vettek részt, pont ezt a javaslatot vetették el a lakók, hogy zárják le a parkoló kijáratait.
Szeretném, ha a Járókelő valóban segítene utánajárni az ügynek - azt a Járókelő nélkül is meg tudom oldani, hogy kapjak az önkormányzattól egy terelő és semmit tenni nem akaró választ. Azért írtam meg a problémát a Járókelőnek, mert nagyon szeretném, ha megoldás is születne. Ha az önkormányzattal nem lehet beszélni, akkor javaslom, a megnevezett önkormányzati képviselőn keresztül folytassa a Járókelő az információszerzést és az ügy felgöngyölítését. Köszönöm szépen előre is!"

-----

FRISSÍTÉS 2023.05.22.:

A XX. kerület válasza:
"Továbbra is csak arról tudom tájékoztatni, hogy az Önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságának 273/2022. (XI.29.) sz. határozatában foglaltak szerint lett a parkoló lezárva.
A módosítást a lakosság többsége örömmel vette, az autósok pedig megszokták, részükről sem volt komoly felháborodás."

-----

FRISSÍTÉS 2023.03.01.:

A bejelentő válasza:
"Köszönöm a gyors választ! Mivel nem került belinkelésre, kikerestem én az önkormányzat oldalán a határozati javaslatot:
https://pesterzsebet.hu/wp-content/uploads/dokumentumtar/bizottsagi-anyagok/kornyezetvedelmi-es-varosfejlesztesi-bizottsag/2020/2020-10-20/18-javaslat_Berkenye_stny7_parkolo_forgalmirend_valtozas.pdf

Sokat elmond a helyzetről, hogy a határozati javaslat is leírja, hogy lényegében 48 darab (!!) online szavazat alapján született döntés, ezen felül nulla szakmai indoklás nem szerepel az egész dokumentumban, hogy mi indokolta a parkoló forgalmi rendjének átalakítását. Lehet, hogy valakinek valamiért nem tetszett a korábbi felállás és addig lármázott az önkormányzatnál, míg nem tették ki ezt az online szavazást, onnantól pedig 48 darab szavazatot összehozni akár egy ember is össze tud hozni a saját facebook ismerősei segítségével. Főleg, hogy az online szavazáshoz az sem kritérium, hogy itt éljen az illető. Ezzel ellentétben, én, aki itt élek, semmit sem hallottam erről az egész tervről, így vannak ezzel a szomszédaim is és még sok száz ember, akiket nap, mint nap hátrányosan érint a változtatás. Ezek a fajta szavazások és döntéshozatalok a demokrácia megcsúfolását jelentik, amikor úgy tesznek, mintha bevonnák a lakosságot a döntésekbe, de valójában egy hangos kisebbség dönt mások sorsáról. Ráadásul ez is szürreális, hogy egy 2 és fél éves határozat alapján kezdtek el dolgozni.

Ez a fenti természetesen a privát véleményem, és hogy visszatereljem az ügyet szakmai síkra, a kérdésem továbbra is változatlan: mivel se az önkormányzat Járókelőn adott válasza, se a határozati javaslat nem adott választ arra, hogy mi volt a változtatás valós forgalomtechnikai-szakmai háttere, továbbra is ezt szeretném kérni az önkormányzattól, hogy legyenek szívesek legalább elmagyarázni, hogy milyen helyzetet orvosolt a képeken látható nagyon igényes műszaki megoldás. Tényleg nagyon szeretném megérteni, hogy miért lett nekünk így jobb, de józan paraszti ésszel végiggondolva csak azt tudom mondani, amit eredetileg írtam: ez a változtatás semmilyen korábbi valós problémát nem orvosol (vélt problémákat esetleg), rengeteg extra forgalmat generál, rossz a környezetnek, egyedül csak a futóművesek örülhetnek neki. Nagyon örülnék neki, ha elkezdődne egy valós párbeszéd az önkormányzat és a lakosok között és nem csak elszenvedői lennénk az önkormányzati határozatoknak, hanem tényleg lenne valós szándék, hogy elmagyarázzák nekünk, hogy itt mégis mire gondoltak."

-----

FRISSÍTÉS 2023.02.27.:

A XX. kerület válasza:
"Tájékoztatom, hogy az Önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága 273/2022. (XI.29.) sz. határozatában döntött úgy, hogy támogatja a parkolóban forgalomtechnikai módosítás bevezetését, a parkoló Berkenye stny felöli kijáratát lezárását.
A módosítás lakossági kezdeményezésre indult, a döntést megelőzően online lakossági felmérést követően a körzet képviselői a helyszínen is tartottak lakossági fórumot .
A parkoló a módosítást követően eredeti funkcióját tölti be, parkolóként üzemel."

-----

Pár hete nagyon furcsa módon lezárták a Vörösmarty utcai orvosi rendelő melletti parkolót. Mivel önkormányzati útról van szó, gondolom a pesterzsébeti önkormányzat volt a tettes. A képeken látható szokásosan igényes kivitelezés is erre enged következtetni. Az oszlopok, amikkel lezárták a parkolót, már a legelejétől úgy dőlnek, mint a pisai ferde torony, a kiaggatott szalagok pedig kimondottan ízlésesek...

A probléma az ezzel a zsákutcásítással, hogy szokás szerint nem volt társadalmi egyeztetés, nem kérdezték meg a helyi lakókat, hogy erre van-e szükségük. Semmiféle olyan baleseti helyzetet nem okozott régen a parkoló átmenő jellege, ami indokolta volna a zárást és nem is volt semmiféle extra forgalombevonzó hatása, ami miatt indokolt lett volna megszüntetni az átmenő jellegét. Extra parkolóhelyeket sem sikerült nyerni a lezárással.

Ellentétben az, hogy most le van zárva a parkoló, felesleges körözésre kényszeríti azokat, akik a Topánka utca felé szeretnék elhagyni az övezetet. De azoknak is extrán körözniük kell, akik a Berkenye sétány elejére vagy a Vörösmarty 3. mélygarázsba állnának be. Ez nem csak felesleges extra távolságot jelent, amennyivel többet kell, hogy megtegyenek a kocsik a lakótelepen belül és amennyivel több benzint vagy gázolajat kell elégetniük (éljen a zöldülés...), de plusz 3 fekvőrendőrt is jelent (lehet, hogy a kerületi futóművesek finanszírozták ezt a projektet?).

Tényleg nem lenne semmi bajom, ha azt látnám, hogy értelmes és jó beruházásokra költi el az önkormányzat a pénzünket, de ez több, mint felháborító, amit itt csinálnak. Kérdezzék meg először a lakosságot, aztán ha úgy vélik, nem vagyunk elég műveltek forgalomtechnikából, akkor magyarázzák el nekünk, hogy szerintük miért van szükség a lezárásra. De ez, hogy mindenféle egyeztetés nélkül egyik napról a másikra ilyen értelmetlen módon átalakítják a forgalmi rendet...

Úgyhogy szeretném kérni az önkormányzatot, hogy minimum egy részletes szakmai magyarázatot adjon arra, hogy ez az értelmetlen lezárás hogy segíti a lakótelep forgalomszervezését és könnyíti meg az itt élők mindennapjait. Ha pedig esetleg az lenne a konklúzió, hogy ez mégis egy megalapozatlan, hirtelen ötlettől vezérelt lezárás volt, akkor nem szégyen beismerni a hibáinkat: kimondottam értékelném, ha az önkormányzat felülvizsgálva a korábbi döntését, visszaállítaná az eredeti forgalmi rendet. Szerencsére egy karót kihúzni meg a szalagot összeszedni nem egy nagy munka, úgyhogy nem vész akkor sem hatalmas összeg kárba, ha teljesen megszüntetik ezt a lezárást.

Probléma helyszíne
Budapest XX. kerület, Pesterzsébet, Vörösmarty u. 5-7

Hozzászólások

  • Lukács Máté lezárta a bejelentést Megoldatlan eredménnyel. Oka: Megoldhatatlan.

    A párbeszéd eredménytelenül zártult. Sajnáljuk, hogy nem tudtunk segíteni.
  • XX. kerületi Önkormányzat Városgazdálkodási Osztályverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Járókelő.hu!

    A korábbi tájékoztatásunkat továbbra is fenntartjuk.

    Tisztelettel:
    VGO
  • Lukács Máté elküldte az ügyet az illetékesnek: XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Kedves Járókelő!
    Nem tartom korrektnek az önkormányzat lakók nevében tett válasza alapján megoldottként lezárni ezt a bejegyzést. A helyi önkormányzat sokszor bizonyította már, hogy fogalma sincs a he
    ...
  • Gál Miklós lezárta a bejelentést Megoldott eredménnyel.

    Illetékes válasza alapján:
    A módosítás lakossági kezdeményezésre indult, a döntést megelőzően online lakossági felmérést követően a körzet képviselői a helyszínen is tartottak lakossági fórumot. A pa...
  • XX. kerületi Önkormányzat Városgazdálkodási Osztályverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Bejelentő!
    Továbbra is csak arról tudom tájékoztatni, hogy az Önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottságának 273/2022. (XI.29.) sz. határozatában foglaltak szerint lett a par...
  • I. Adrián elküldte az ügyet az illetékesnek: XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

  • I. Adrián megváltoztatta a bejelentés leírását "Pár hete nagyon furcsa módon lezárták a Vörösmarty utcai orvosi rendelő melletti parkolót. Mivel önkormányzati útról van szó, gondolom a pesterzsébeti önkormányzat volt a tettes. A képeken látható szokásosan igényes kivitelezés is erre enged következtetni. Az oszlopok, amikkel lezárták a parkolót, már a legelejétől ...

  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Tovább keresve ezt a facebook bejegyzést találtam még a lakossági egyeztetés kapcsán:
    https://www.facebook.com/groups/HelloPesterzsebetiek/permalink/1406534056419102/
    Ez az első olyan bejegyzés, ahol
    ...
  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Köszönöm a gyors választ! Mivel nem került belinkelésre, kikerestem én az önkormányzat oldalán a határozati javaslatot:
    https://pesterzsebet.hu/wp-content/uploads/dokumentumtar/bizottsagi-anyagok/korn
    ...
  • T Julcsi megváltoztatta a bejelentés állapotát "Válaszra vár"-ról "Megerősítésre vár"-ra.

  • XX. kerületi Önkormányzat Városgazdálkodási Osztályverified-profile hozzászólt a bejelentéshez.

    Tisztelt Bejelentő!
    Tájékoztatom, hogy az Önkormányzat Környezetvédelmi és Városfejlesztési Bizottsága 273/2022. (XI.29.) sz. határozatában döntött úgy, hogy támogatja a parkolóban forgalomtechnikai m
    ...
  • Anonim Járókelő hozzászólt a bejelentéshez.

    Te jó ég, mi ez a kisregény?!
  • W Kriszta elküldte az ügyet az illetékesnek: XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata

  • W Kriszta megváltoztatta a bejelentés illetékesét "Budapest Közút"-ról "XX. kerület Pesterzsébet Önkormányzata"-ra.

  • Anonim Járókelő bejelentette az ügyet.

Hasonló bejelentések

  Vissza az oldal tetejére